Câmp vizual computerizat Humphrey


Metoda de diagnostic prin câmp vizual computerizat permite diagnosticarea precoce a glaucomului și a afecțiunilor nervului optic și are următoarele avantaje:
Diagnostic precis
 
Fig. 1 Poziţionarea pacientului pentru examenul de câmp vizual computerizat:
  • Timp scurt de investigare
  • Detectarea precoce a glaucomului
  • Criteriu obiectiv în evoluția glaucomului
  • Investigare comodă a pacientului
     
Definiție câmp vizual. Ce este câmpul vizual ?
Suprafața din lumea înconjurătoare văzută cu fiecare ochi în parte se numește câmp vizual. Întinderea lui este reprezentată în grade: 900 spre tâmplă, 800 în partea de jos, 600 -700 spre nas și în partea de sus.
Importanța câmpului vizual. De ce este important câmpul vizual ?
Lărgimea câmpului vizual este foarte importantă pentru desfașurarea activităților zilnice. Îngustarea lui afectează calitatea vieții cotidiene, ducând la grave probleme de orientare și uneori la accidente.
 
Fig. 2 Stocarea rezultatelor examenului de camp vizual computerizat în baza de date a echipamentului
Câmp vizual, mijloace de analiză.
Care sunt mijloacele cele mai performante de analiză a câmpului meu vizual?
Examinarea câmpului vizual se efectuează cu un echipament numit perimetru. Pe plan mondial, datorită performanțelor ridicate, cel mai larg răspândit este perimetrul Humphrey. În varianta sa cea mai avansată, Humphrey 750i este utilizat cu succes și în Clinica Novaoptic. El studiază (pe baza unui algoritm controlat de computer) sensibilitatea la lumină a ochiului pentru fiecare zonă din câmpul vizual.
Sub ce formă se prezintă rezultatele diagnosticării ?
Rezultatele sunt afișate sub forma unor hărți în tonuri de gri (punctele mai întunecate arată zonele mai afectate de boală) și hărți cu date numerice care sunt prelucrate statistic și comparate cu cele care apar la pacienții sănătoși; se calculează de asemenea, și unii indicatori globali care oferă o imagine complexă asupra câmpului vizual. 
 
Fig. 3 Efectuarea câmpului vizual computerizat
Care sunt principalele beneficii ale metodei de investigare prin câmp vizual computerizat ?
permite memorarea rezultatelor și urmărirea precisă a modificărilor apărute în timp, la examinări succesive ale aceluiași pacient
este o metodă fundamentală de diagnostic și de urmărire a evoluției în glaucom
 
Metoda de investigare prin câmp vizual computerizat poate diagnostica glaucomul cu circa 3-4 ani mai devreme decât metodele vechi de perimetrie.  
 
 
Fig.1 Vedere sănătoasă
 
 

Fig.2 Insulă de vedere centrală prin îngustarea concentrică a câmpului vizual in glaucomul avansat